Spálov

Důvěrník Tomáš Till
tel.: 737 662 294
 
Spálovští včelaři jsou sdruženi ve včelařské organizaci v Odrách, kde jsou včelaři i z ostatních obcí Oderska. V každé obci je ustanoven včelařský důvěrník. K 1. září 2008 je v naší obci 16 včelařů, kteří ošetřují 127 včelstev, která jsou umístěna až na výjimky na katastru Spálova. Během roku opustili naše řady přítel Otto Skřehot a přítel Ladislav Sommer. Včelařskou činnost během roku také ukončila paní učitelka ve výslužbě Danuše Klezlová. Na našem katastru mají také umístěna včelstva i mimospálovští občané ( Něčín – Kobza Vladimír, Spál. mlýn – D’Agnolo Rudolf a na dolním konci č.p. 37 RNDr. Zdeněk Doležil).
V květnu ZO ČSV Odry uspořádala přednášku na téma „ Chov včelích matek“, přednášel Ing. Rybka z Hradce n/Moravicí, účast byla i našich včelařů. Letošní včelařský rok byl oproti roku 2007, pokud se jedná o výnos medu, i z chovatelského hlediska o něco horší, a to hned z několika důvodů. Na našem katastru nebyly osety plochy medonosných plodin, jako řepka olejná, pohanka atd. Na základě nařízení Krajské veterinární správy pro MSK, bylo provedeno u všech včelstev předjarní ošetření formou nátěru víček zavíčkovaného plodu vodní emulzí, přípravkem M – 1 AER dle návodu stanoveném VÚVč. Po tomto ošetření mohlo dojít u některých včelstev ke ztrátám matek. Muselo se přistoupit ke spojování včelstev. Ale zřejmě rozhodující vliv měla mírná zima na přelomu let 2006/2007 a 2007/2008, kdy v podstatě nepřerušovaným plodováním včelstev vznikly ideální podmínky k nárůstu roztočů Varroa destruktor. Jednalo se o množství pro některá včelstva až likvidační. Některé regiony v České republice hlásily v letošním roce 50 – 80% ztráty. U nás došlo k poklesu včelstev oproti minulému roku o 58, a to ze všech výše uvedených důvodů. Další nákaza je mor včelího plodu, od kterého je celý oderský region prostý, díky prevenci této zákeřné choroby. Hlavním úkolem včelařů je potlačit nákazu varroáza a včel. Jedná se o brouka Varroa destruktor, který je pouhým okem viditelný a který napadá jak samotné včely, tak i plod a při přemnožení dokáže zničit včelstvo. Léčení proti této nákaze je povinné pro všechny včelaře a provádí se komisionálně dle návodu Státní veterinární správy ČR a Výzkumného ústavu včelařského v Dole. Spálovští včelaři mají tu výhodu, že přítel Josef Švec má odbornou způsobilost k této činnosti, je externím spolupracovníkem VÚV v Dole a napomáhá místním včelařům metodicky, nebo provádí úplnou léčbu včelstev. Je třeba podotknout, že všechna tato léčiva jsou prostá antibiotik (ne tak v ostatních zemích), kdy v dovezených medech byly nalezeny stopy po antibiotikách). Léčba se provádí, když v úlech není konzumní med. Víte, že v rámci monitoringu cizorodých látek bylo odebráno již 172 vzorků medu od českých včelařů a provedeno 762 vyšetření na širokou škálu cizorodých látek – od reziduí veterinárních léčiv až po pesticidy nebo těžké kovy. Při žádném z těchto vyšetření nebylo prokázáno nadlimitní množství nebo výskyt zakázaných látek.

Něco o medu
Nikdo asi nepochybuje o zdravosti medu. Je to hodnotná, naprosto přirozená a ničím nenahraditelná přírodní potravina s vysokými podíly látek zdraví prospěšných, zejména s vysokým obsahem monosacharidů, které lidské tělo téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže spaluje. Med je naším pomocníkem proti útokům podzimních chorob a proti vyčerpání.
Med obsahuje 30 – 38% fruktózy, 26 - 33% glukózy, 1 – 10% sacharózy, bílkoviny, enzymy, vitamíny A, C, D, H, K, pylová zrna, vápník atd. Med je podpůrným prostředkem pro léčbu nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, chřipkových onemocnění atd. Pravidelným používáním medu se rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě a prevenci vysokého krevního tlaku.

Jak koupit ten správný?
Pokud máte možnost, kupte med přímo od včelaře nebo se alespoň porozhlédněte po prodejnách zdravé výživy. Zpracováním a nesprávným skladováním v obchodních firmách med ztrácí mnoho svých léčivých a výživových kvalit. Základním ukazatelem pravosti a kvality medu je schopnost krystalizace. Je způsobena vysokým obsahem glukózy. Dříve nebo později krystalizují všechny druhy medu, a pokud tedy kupujete již alespoň částečně zkrystalizovaný, je to neomylnou známkou pravosti a kvality. Pokud chcete mít med tekutý, je tady lehká pomoc. Med vložte do nádoby s teplou vodou a počkejte, až změní skupenství. Pozor! Nesmíte med vystavit teplotě nad 46°C ( vyšší teplotou se zničí většina enzymů a vitamínů).